Maailman vesitilanteen tulevaisuus

Leonardo da Vinci, renessanssinaikainen taiteilija ja tiedemies, sanoi: ”Vesi on luonnon liikkeellepaneva voima.” Menneinä aikoina monet pitivät tätä liioitteluna, mutta 2000-luvun alussa Leonardon näkemysten kanssa on vaikeaa olla eri mieltä. Erityisesti viimeisten viiden vuoden aikana vettä on alettu pitää yhtenä tärkeimmistä luonnonvaroista. Tämänhetkistä ja tulevaisuuden vesitilannetta analysoitaessa on todettu, että maailman vesitilanteen huononeminen jatkuu seuraavan vuosikymmenen aikana ja kenties pidempäänkin, ellei vesistä pidetä huomattavasti parempaa huolta kuin nyt. Vesi tulisi nähdä osana laajaa kehitysprosessia ja olisi pikaisesti ymmärrettävä, että maailma elää todella suurten muutosten aikaa, johon vesisektorin tulisi reagoida arvioimalla uudelleen omaa toimintaansa hyvin perusteellisesti.

Asit K. Biswas, 2005. Vesitalous, 1, 6-9.

Article online